toonentekst
03 sept. 2014

'Medewerkers Defensie willens en wetens blootgesteld aan chroom-6'

Het ministerie van Defensie was op de hoogte van de gezondheidsrisico’s die werknemers van de voormalige NAVO-depots in de grensregio liepen en is ernstig tekort geschoten in de bescherming van het personeel.

Die conclusie trekt hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht na bestudering van een rapportage van de arbodienst van de Koninklijke Landmacht over de situatie op het NAVO-depot in Vriezenveen uit 1999 - representatief voor alle depots - en analyses van het depot in Brunssum uit 2002, die zijn gemaakt om na te gaan in hoeverre medewerkers aan het zeer kankerverwekkende chroom-6 werden blootgesteld.

Chroom-6 zat tot begin jaren ’90 van de vorige eeuw in de camouflageverf (CARC) voor Amerikaanse legervoertuigen die in de NAVO-depots in Eygelshoven, Brunssum, Vriezenveen, Ter Apel en Coevorden werden onderhouden, gerepareerd en opgeslagen. Toen er geen chroom-6 meer in de verf zat, werd er nog altijd gesleuteld aan voertuigen die met de chroom-6-houdende CARC waren geschilderd. Chroom-6 kwam vrij bij het lassen, slijpen en stralen van voertuigen.

Uit het ‘Vriezenveen-rapport’ blijkt volgens toxicoloog Van den Berg ,,overduidelijk’’ dat er sprake was van te hoge concentraties chroom-6 en ook dat het ministerie volledig op de hoogte was van de richtlijnen en de giftigheid. ,,Alle alarmbellen hadden moeten gaan rinkelen’’, zegt hij. ,,Defensie had ogenblikkelijk maatregelen moeten treffen om de blootstelling te verminderen. Voor zover ik weet, is dat niet gebeurd.’’

Als gevolg van de publiciteit in de afgelopen maanden melden zich steeds meer zieke oud-werknemers of hun nabestaanden bij letselschadebureau Drost in Hengelo of letselschadeadvocaat Rob Bedaux in Heerlen. Zeker 160 cliënten hebben zij nu.
Deze zomer leidde de groeiende onrust tot vragen van de SP-Tweede Kamerleden Jasper van Dijk en Paul Ulenbelt aan Defensie-minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Anderhalve week geleden kregen zij antwoord.

Hennis-Plasschaert geeft in haar antwoord toe dat er chroom voorkwam in veegmonsters (stofmonsters), maar zegt dat het geen maatstaf is voor blootstelling. Als u het rapport uit Vriezenveen leest en het antwoord van de minister, wat is dan uw conclusie? Heeft de Tweede Kamer dan een eerlijk antwoord gekregen?
,,Het is in elk geval onvolledig. De gegevens in het rapport wijzen erop dat er een bedreigende situatie was voor de gezondheid van de werknemers.’’

Hennis schrijft dat op basis van luchtmonsters onduidelijk is of er sprake is geweest van blootstelling boven de grenswaarde. In het rapport over Vriezenveen staat echter dat uit luchtmonsters van twee medewerkers die machinaal aan het schuren waren, is gebleken dat de grenswaarde is overschreden (0,02 mg/m3 in plaats van grenswaarde 0,01 mg/m3). Op de vraag aan Defensie hoe dat kan, antwoordde het ministerie in de loop van vorige week dat in de luchtmonsters niet chroom-6, maar het ‘totale chroom’ is gemeten. Dat zou blijken uit bijlagen. Is dat niet vreemd?
,,Ik begrijp daar niets van. Het hele rapport gaat van voor naar achteren over chroom-6, de titel is ‘Het vrijkomen van Chroom (+VI)-verbindingen’. Als de luchtmonsters niet op chroom-6 zijn onderzocht, dan is dat een arbeidshygiënische blunder. De weergave in het rapport zelf is in dat geval misschien een vergissing - dat is dan dom - of er zijn later wijzigingen aangebracht in de bijlagen zodanig dat meetwaarden toxicologisch niets voorstellen.’’

In het rapport staat dat blootstelling aan chroom-6-verbindingen geen veilige drempelwaarde kent. Iedere mate van blootstelling kan leiden tot kanker. De Gezondheidsraad had dat destijds kennelijk net gerapporteerd. Erg gevaarlijk, dus.
,,Chroom-6  is een van de weinige stoffen waarvan we zeker weten dat die bij de mens kankerverwekkend is. Je moet blootstelling voorkomen of tot een minimum beperken. Huid, mond, ogen en ademhaling moeten volledig worden beschermd, net als bij asbest of zelfs nog beter. Je kunt niet volstaan met een mondkapje, je hebt volgelaatsbescherming nodig.’’
 
Als de stof zo gevaarlijk is, en Defensie was daar klaarblijkelijk goed van op de hoogte, hadden de depots dan niet meteen gesloten moeten worden?
,,Ze hadden in elk geval direct maatregelen moeten treffen: de boel schoonmaken, waarschuwingsbordjes met doodshoofden plaatsen, volgelaatsmaskers en afgesloten pakken gebruiken.’’

Advocaat Bedaux die 77 zieke oud-werknemers vertegenwoordigt, zegt dat volgens zijn cliënten de aanbevolen maatregelen (betere afzuiging, schuren en slijpen in de buitenlucht, verplicht omkleden, niet eten en drinken in de werkruimte, het gebruik van speciale stofzuigers) nooit zijn getroffen. Wat vindt u daar van?
,,Dan is door Defensie onachtzaam gehandeld. De adviezen van de arbodienst hadden moeten worden opgevolgd, en er had meer onderzoek moeten worden gedaan naar de concentraties in de lucht en naar de stoffen in de urine van medewerkers. Dat had belangrijke informatie kunnen opleveren over de mate van blootstelling. Dat is kennelijk nagelaten. De analyses uit 2002 in Brunssum, met nog hogere concentraties chroom-6 dan in Vriezenveen, tonen aan dat er in die jaren niets is verbeterd. Defensie heeft de situatie laten voortduren op een onaanvaardbare manier.’’

Het lijkt erop dat mensen willens en wetens zijn blootgesteld.
,,Ja, zonder enige twijfel. Gezien de situatie had de gezondheid van medewerkers door de jaren heen in de gaten moeten worden gehouden. Chroom-6 veroorzaakt pas tien tot twintig jaar later kanker. Ook dat is niet gebeurd.’’

Defensie laat in een reactie weten dat nader onderzoek moet uitwijzen of het ministerie tekort is geschoten. Verder stelt het ministerie dat er geen methode was om chroom-6 in de lucht te meten. Hoe dan toch (vermeende) chroom-6-concentraties uit luchtmetingen in het rapport zijn beland, blijft op basis van de schriftelijke reactie onduidelijk.

'Als ik dit had geweten, had ik een andere baan gezocht'

Volgens letselschadeadvocaat Rob Bedaux, die 77 zieke oud-medewerkers vertegenwoordigt, zeggen de oud-medewerkers van de NAVO-depots dat zij nooit op de hoogte zijn gebracht van onderzoeken naar chroom-6, in tegenstelling tot wat Defensie-minister Hennis-Plasschaert in een antwoord op Kamervragen beweert. Bedaux: ,,Niet een van hen kan zich dat herinneren. Sterker nog: er zijn oud-medewerkers die zeggen: ‘Als ik dat had geweten, had ik meteen een andere baan gezocht.’’ Defensie houdt vol dat medewerkers in Brunssum via de hoofden van afdelingen en de medezeggenschapsraad op de hoogte zijn gebracht.

Bedaux vermoedt dat vooral het hergebruik van met chroom-6 vervuild grit voor het stralen van voertuigen veel problemen heeft veroorzaakt. Hierdoor nam de concentratie van chroom-6 in het grit steeds verder toe.

Er waren depots in Coevorden, Ter Apel, Vriezenveen, Eygelshoven en Brunssum.
Bedaux heeft weinig vertrouwen in het ‘historisch onderzoek’ dat de minister laat doen. ,,Een onderzoek waarbij de medewerkers zelf niets wordt gevraagd, is nooit nauwkeurig genoeg.’’ Letselschadespecialist Yme Drost uit Hengelo, bij wie zich 103 zieke oud-werknemers hebben gemeld, komt met een eigen onderzoek.

Downloads
Artikel in NRC Handelsblad
08 sept.
Ex-Booking.com-ondernemer werkt aan ontwikkelcampus batterijopslag
05 sept.
Niemand had ooit iets gemerkt van wietplantages
07 aug.
Oud-personeel NAVO-depots kampt met afbrokkelende tanden
07 aug.
Afbrokkelende tanden, hoe kan dat nou?
03 aug.
Ouders komen spreekkamer niet in
02 aug.
Profrondemagazine Almelo
30 juli
Joodse gemeente moet weg uit Deventer synagoge
21 juli
VDL wil Siemens Hengelo overnemen
12 juli
Onbegrip over keuze voor vergoeding SMA-medicijn tot 9,5 jaar
10 juli
Aramese genocide lag te gevoelig, kreeg ze te horen
15 juni
Onlinemagazine Dichtbij
05 juni
Ex-defensiepersoneel voelt zich 'afgescheept met flutbedrag'
04 juni
Zieke ex-werknemer defensie: 'Die verf stonk als de hel'
02 juni
RIVM: Personeel defensie niet goed beschermd tegen chroom-6
01 juni
Duizendknoop nog lang niet uitgeroeid
08 mei
Veluwe pakt verloederde vakantieparken aan
19 april
Foodhal is einde synagoge Deventer
23 maart
Denk is 'ultieme integratie'
22 maart
Je zal er maar bovenop wonen
22 maart
Eén zetel voor Denk Enschede
20 maart
Onlinemagazine Dichtbij
08 feb.
Hoe poppodium Atak failliet kon gaan
02 feb.
Eigen mening, dan ook eigen partij
19 jan.
Was doorstart modeketen Tuunte vooropgezet?
18 jan.
Airport Twente laatste rustplaats voor vliegtuigen
03 jan.
Proef met ‘lossere’ bijstand begonnen
01 jan.
2018
19 dec.
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
19 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
09 dec.
Magazine INN'twente
06 dec.
Jaren celstraf geëist voor fraude ex-directeuren Rendo
16 nov.
'Wethouder moet beseffen dat hij beïnvloedbaar is'
14 nov.
'Circus' Pegida bedankt burgemeester
08 nov.
Asbest opruimen is 'knetterhard' werken
02 nov.
Raad Ede zet vraagtekens bij ambitieus plan kunsthal
31 okt.
Wethouder Arnhem overleeft motie van wantrouwen
19 okt.
Tieners die foto Onur deelden, komen niet voor rechter
17 okt.
Wederopstanding Polaroid
13 sept.
B. wist op het nippertje te ontkomen
12 sept.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
01 sept.
Wat staat Marcouch te doen in Arnhem?
01 aug.
Waarschuwing voor criminele infiltratie gemeenteraden
27 juli
Lekkages bij zoutfabriek AkzoNobel, alweer
20 juli
Magazine Profronde Almelo
04 juli
Vliegveld Teuge in voortbestaan bedreigd
29 juni
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
21 juni
Magazine INN'twente
15 mei
Eerst dronken dan toch weer burgemeester
22 april
Politie brak inval Vak-P voortijdig af
11 april
Vak-P: wel baas in eigen huis
06 april
Na tascontrole mag je stemmen
31 maart
Tweede leven voor luchtmachtbasis
24 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
15 maart
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
07 feb.
OM pakt exploitanten van 'illegale gokzuilen’ aan
07 feb.
Een zesje voor Pauline Krikke als burgemeester Arnhem
31 jan.
Tobben met Koopgarant
01 jan.
2017
23 dec.
Magazine Dichtbij
20 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
14 dec.
Magazine INN'twente
13 dec.
Treinongeval Dalfsen door inschattingsfout hoveniers
01 dec.
Vonnis Herman du B. 'gele kaart' voor de staat
28 nov.
Barmhartige vliegeniers van Teuge
10 sept.
Du B. opnieuw voor de rechter, nu voor drugszaak
03 sept.
Oorlogsveteranen in actie voor 'iconisch' hotel
02 sept.
Justitie onderzoekt lekkages AkzoNobel
02 sept.
Dode bomen door lekkages AkzoNobel
10 aug.
Een nieuwe baan? Meestal niet
10 aug.
Oudere ex-V & D’ers moeizaam aan de slag
08 juli
'De zusters zijn kwaad'
07 juli
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
27 juni
Meer geld nodig voor kanjermonumenten
14 juni
Laatste strohalm voor vluchtelingen met psychische problemen
13 juni
Onlinemagazine WGV Zorg en Welzijn
24 mei
Thuishulpen Vérian gaan het zelf doen
04 mei
Celstraf en tbs voor doden nicht Mariska
28 april
Burgemeester blikt terug op Heumensoord
28 april
Laatste vluchtelingen verlaten Heumensoord
29 maart
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
23 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
18 maart
Een muur vol vacatures voor ex-V & D'ers
16 maart
'Verschrikkelijk zoals de Eusebius erbij staat'
15 maart
Het komt nooit meer goed na monstertruckongeluk
26 feb.
Mag trage hoogwerker het spoor over?
24 feb.
Thuishulpen Bronckhorst 'gered'
18 feb.
Ineens een zwart gat in de binnenstad
10 feb.
Nooit meer een Heumensoord
21 jan.
Virus is zo verspreid in asielopvang
11 jan.
Verhuizing ziekenhuis 'militaire operatie'
01 jan.
2016
17 dec.
Opvang van niks in 'beautiful country'
17 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
16 dec.
Actievoeren als tweede natuur
15 dec.
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
29 nov.
'Medewerkers en cliënten TSN zijn de klos'
25 nov.
Gatenkaas na 80 jaar zoutwinning in Hengelo
24 nov.
Hier stopt de trein straks niet meer
30 okt.
Protest tegen azc Enschede ‘duur feestje van de democratie’
28 okt.
Rechtbank: gemeente zat fout met vergunning voor stunt monstertruck
15 okt.
Statenleden: stop injectie afvalwater in Twentse bodem
14 okt.
Officier: 'Er was nul komma nada ruimte voor monstertruck'
14 okt.
Opvang Heumensoord is 'no good'
09 okt.
Ex-burgemeester Ommen heeft spijt van diefstal
05 okt.
Niemand zag hoe diep Jim zat
03 okt.
Slapen met een zwarte lap als deur
30 sept.
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
22 sept.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
17 sept.
Haaksbergen zat fout, maar wie gaat betalen?
11 sept.
Kroepoek en rozijnen in gastvrij Apeldoorn
05 sept.
Uit liefde in actie voor vluchtelingen
29 aug.
Twente verzet zich tegen mogelijke sluiting rechtbank Almelo
27 aug.
Dankzij tunnel sneller over 'karrespoor' naar Zwolle
21 aug.
Werkstraf voor moeder die keel lerares dichtkneep
13 aug.
Wie wordt nieuwe partijvoorzitter D66? Demmers of Beerten?
06 juli
Koopzondag splijtzwam in christelijke gemeenten
29 juni
Zaak ex-neuroloog naar Hoge Raad
25 juni
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
19 juni
Opluchting bij ex-neuroloog na vrijspraak
18 juni
Ex-neuroloog hoeft cel niet in
06 juni
'Ik had eerder meer door het stof moeten gaan'
29 mei
Oliewinning Drenthe ligt al weken stil
28 mei
Burgmeester Haaksbergen weg na monstertruckongeluk
21 mei
Opnieuw zes jaar cel geëist tegen ex-neuroloog
02 mei
Brein ex-neuroloog is 'gatenkaas'
24 april
Giethoorn, het dorp dat elke Chinees gezien moet hebben
23 april
Oliewinning gestopt na lekkage pijp
30 maart
Wethouders Zutphen willen volledig salaris
24 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
19 maart
Alsof conducteur boksbal is
07 maart
Nog minstens een maand bezig met de griep
02 feb.
Vier miljoen liter ongenoegen verdwijnen dagelijks in Twentse bodem
15 jan.
Gingen Arnhemmers op jihad of vakantie?
01 jan.
2015
31 dec.
Haaksbergen herstelt van truckdrama
19 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
18 dec.
Opzet of toch niet? Hoger beroep ex-neuroloog Jansen begint
10 dec.
Opnieuw klap voor regionale journalistiek
03 nov.
'Ze hebben ons maar laten aanmodderen'
27 okt.
Johan V. leefde als God in Frankrijk
04 okt.
Woon!
19 sept.
Ook nu nog werkt Defensie met chroom-6
12 sept.
Toch niet pensioen opeten in Enschede
10 sept.
Eerst pensioen opeten, dan pas bijstand
09 sept.
'Niet mobiel bereikbaar zijn, is niet van deze tijd'
03 sept.
'Medewerkers Defensie willens en wetens blootgesteld aan chroom-6'
03 sept.
Ook oud-medwerkers andere Defensieonderdelen ziek
21 aug.
Ouders zien Steve Jobs School niet zitten
13 aug.
Verontruste yezidi's krijgen geen gehoor meer in Noord-Irak
07 aug.
Oud-medewerkers mogelijk ziek door werk in NAVO-depots
30 juni
'Hier wás nooit mond-en-klauwzeer'
24 juni
Minder winkels, wen er maar aan
15 juni
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
22 mei
Eén stomme opmerking kost wethouder baan
18 april
Oud-inspecteurs voelen zich onterecht gedaagd
17 april
'Ik red me wel'