toonentekst
08 nov. 2017

Asbest opruimen is 'knetterhard' werken

Het opruimen van asbestdaken is ‘knetterhard’ werken. Voor 2024 wil de rijksoverheid de daken weg hebben. Of dat lukt is maar de vraag.

 


FLERINGEN/TUBBERGEN. Dit dak moet eraf, zegt agrariër Walter Luttikhuis en hij wijst naar een van de gebouwen op zijn erf. Plukjes mos hebben zich gehecht aan de oude grijze asbestgolfplaten (zo’n 500 vierkante meter) op zijn koeienstal in het Twentse Fleringen. ,,Het dak wordt minder; de platen worden dunner.’’

1 januari 2024 wil de rijksoverheid een verbod op asbestdaken laten ingaan. Nederland heeft nog zo’n 100 miljoen vierkante meter daken van asbest, schat land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Daarvan ligt ongeveer 90 miljoen vierkante meter op agrarische bedrijfsgebouwen. Ook particulieren en woningcorporaties hebben asbestdaken. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat in totaal uit van nog 95 miljoen te saneren vierkante meters.

In afwachting van een wettelijk verbod - het is nu alleen nog maar een voornemen - is sinds 2014 naar schatting 26 miljoen vierkante meter gesaneerd (ongeveer 20 procent), waarvan 10 miljoen in 2016 en 5 miljoen in de eerste helft van 2017.

,,Sanering is nodig’’, vindt Luttikhuis, eigenaar van 75 melkkoeien en 40 stuks jongvee. Asbestvezeltjes die mogelijk vrijkomen, kunnen longkanker, asbestose of mesothelioom (long- en buikvlieskanker) veroorzaken. ,,Ik wil niet op mijn geweten hebben dat mensen ziek worden door mijn eigendommen.’’

Toen Luttikhuis recent hoorde dat er per jaar tussen de 900 en 1300 asbestslachtoffers zijn, schrok hij. ,,Dat zijn meer asbestslachtoffers dan verkeersdoden (629 in 2016, red.). Als we dit van te voren hadden geweten, hadden we zo’n dak er veertig jaar geleden nooit opgelegd. Makkelijk zat.’’

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw zijn veel stallen gedekt met asbestplaten. De platen waren goedkoop, sterk, isolerend en brandwerend. In die jaren draaide de asbestproductie volop, hoewel bekend was dat asbest kanker kon veroorzaken. Hoe was dat toch mogelijk? Door de ,,goede lobby’’ van asbestproducent Eternit, verklaart asbestdeskundige Otto Hegeman. Sinds 1993 is toepassing van asbest in Nederland verboden.

Luttikhuis oriënteert zich nu op de mogelijkheden. Wat moet er straks op de stal? Sandwichpanelen, golfplaten met zonnecollectoren? Zijn er subsidieregelingen? Wat is er fiscaal mogelijk?

Want de kosten - Luttikhuis schat ze op 20.000 euro - zijn even slikken. Het was de afgelopen jaren geen vetpot in de melkveehouderij; een liter melk bracht maar weinig op. Daardoor heeft de agrariër weinig kunnen investeren. Het onderhoud van zijn boerderij is achterop geraakt. ,,Ik kom er wel uit, hoor, maar het heeft even tijd nodig.’’

Landelijk geldt (vanaf 1 januari 2016) tot 2020 een subsidieregeling. De rijksoverheid draagt 4,50 euro per vierkante meter bij tot een maximum van 25.000 euro per adres. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakte vrijdag een verhoging bekend van het budget voor 2017 van 25 naar 26,2 miljoen euro. De staatssecretaris wil aanvragers niet laten wachten tot 2018. Het totale bedrag dat het ministerie in de sanering wil steken (75 miljoen tot 2020) gaat niet omhoog.

Provincies hadden van 2013 tot eind 2016 de regeling ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’; 3400 boerderijeigenaren vervingen in die periode vier miljoen vierkante meter asbest door panelen.

Luttikhuis betwijfelt of 1 januari 2024 alle asbestdaken in Nederland zullen zijn verdwenen. LTO Nederland acht die datum ,,onhaalbaar’’, schreef de organisatie recent aan de Tweede Kamer. Asbestsaneerders, verenigd in VERAS, en het Verbond van Verzekeraars maken diezelfde inschatting; als het saneringstempo niet verder omhoog gaat, is die datum niet haalbaar.

Of het wel gaat lukken, hangt af van de overheid, menen betrokken partijen. Die moet meer regie voeren, meer subsidie beschikbaar stellen, de btw op saneringskosten verlagen en het verbod wettelijk vastleggen. De capaciteit bij de saneringsbedrijven is vooralsnog geen probleem, volgens VERAS-bestuurslid Teun Stam.

LTO Nederland schat de kosten van de totale sanering nog op 3,5 miljard, waarvan 2,5 miljard voor boeren. In 2024 zal er nog 30 miljoen vierkante meter agrarische daken te gaan, denkt de organisatie. Vooral in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel staan veel asbeststallen.

In de gemeente Tubbergen, waartoe het dorp van Luttikhuis behoort, is nog maar ,,een fractie’’ van het asbest weggehaald, volgens wethouder Erik Volmerink (CDA), namelijk 50.000 vierkante meter van de naar schatting 500.000 vierkante meter. ,,We zullen knetterhard moeten werken om 2024 te halen. Daarom geven we nu vol gas.’’

Tubbergen probeert agrariërs met regelingen en informatiebijeenkomsten aan te sporen tot het verwijderen van de daken. ,,We zijn bezig om urgentie te kweken’’, zegt Volmerink. ,, Anders denken de mensen dat het zo’n vaart niet zal lopen.’’ De wethouder maakt zich de meeste zorgen over de stoppende boeren. Wat gaan zijn doen? Ze hebben vaak kleinere bedrijven waar ze geen grote investeringen meer in willen doen.

Wat gebeurt er na 2024 als er nog asbest op het dak ligt? Gemeenten moeten de wet handhaven, stelt Volmerink. Zij kunnen dan optreden, bijvoorbeeld door een dwangsom op te leggen.

De daken zullen straks niet meer te verzekeren zijn, verwacht de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars in. ,,Je kunt niet iets verzekeren wat verboden is’’, reageert hij.
Onlangs kondigde verzekeraar ASR een premiestijging aan voor klanten met asbestdaken. De verzekeraar heeft ze opgedragen voor 2020 met een saneringsplan te komen. Als bij brand of storm asbestdeeltjes vrijkomen kunnen de (opruim-)kosten behoorlijk oplopen - zie de recent afgebrande megastal De Knorhof. Saneerders waren wekenlang aan het werk; er lagen duizenden kadavers en overal asbestdeeltjes.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat er vanuit dat voor 2024 alle asbestdaken weg zijn. ,,De sector geeft aan dat het haalbaar is’’, houdt hij vol, ook al maakt LTO een heel andere inschatting. De laatste jaren voordat het verbod ingaat zal in een hoger tempo worden gesaneerd, verwacht de woordvoerder. 

Downloads
Download hier artikel NRC Handelsblad
08 sept.
Ex-Booking.com-ondernemer werkt aan ontwikkelcampus batterijopslag
05 sept.
Niemand had ooit iets gemerkt van wietplantages
07 aug.
Oud-personeel NAVO-depots kampt met afbrokkelende tanden
07 aug.
Afbrokkelende tanden, hoe kan dat nou?
03 aug.
Ouders komen spreekkamer niet in
02 aug.
Profrondemagazine Almelo
30 juli
Joodse gemeente moet weg uit Deventer synagoge
21 juli
VDL wil Siemens Hengelo overnemen
12 juli
Onbegrip over keuze voor vergoeding SMA-medicijn tot 9,5 jaar
10 juli
Aramese genocide lag te gevoelig, kreeg ze te horen
15 juni
Onlinemagazine Dichtbij
05 juni
Ex-defensiepersoneel voelt zich 'afgescheept met flutbedrag'
04 juni
Zieke ex-werknemer defensie: 'Die verf stonk als de hel'
02 juni
RIVM: Personeel defensie niet goed beschermd tegen chroom-6
01 juni
Duizendknoop nog lang niet uitgeroeid
08 mei
Veluwe pakt verloederde vakantieparken aan
19 april
Foodhal is einde synagoge Deventer
23 maart
Denk is 'ultieme integratie'
22 maart
Je zal er maar bovenop wonen
22 maart
Eén zetel voor Denk Enschede
20 maart
Onlinemagazine Dichtbij
08 feb.
Hoe poppodium Atak failliet kon gaan
02 feb.
Eigen mening, dan ook eigen partij
19 jan.
Was doorstart modeketen Tuunte vooropgezet?
18 jan.
Airport Twente laatste rustplaats voor vliegtuigen
03 jan.
Proef met ‘lossere’ bijstand begonnen
01 jan.
2018
19 dec.
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
19 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
09 dec.
Magazine INN'twente
06 dec.
Jaren celstraf geëist voor fraude ex-directeuren Rendo
16 nov.
'Wethouder moet beseffen dat hij beïnvloedbaar is'
14 nov.
'Circus' Pegida bedankt burgemeester
08 nov.
Asbest opruimen is 'knetterhard' werken
02 nov.
Raad Ede zet vraagtekens bij ambitieus plan kunsthal
31 okt.
Wethouder Arnhem overleeft motie van wantrouwen
19 okt.
Tieners die foto Onur deelden, komen niet voor rechter
17 okt.
Wederopstanding Polaroid
13 sept.
B. wist op het nippertje te ontkomen
12 sept.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
01 sept.
Wat staat Marcouch te doen in Arnhem?
01 aug.
Waarschuwing voor criminele infiltratie gemeenteraden
27 juli
Lekkages bij zoutfabriek AkzoNobel, alweer
20 juli
Magazine Profronde Almelo
04 juli
Vliegveld Teuge in voortbestaan bedreigd
29 juni
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
21 juni
Magazine INN'twente
15 mei
Eerst dronken dan toch weer burgemeester
22 april
Politie brak inval Vak-P voortijdig af
11 april
Vak-P: wel baas in eigen huis
06 april
Na tascontrole mag je stemmen
31 maart
Tweede leven voor luchtmachtbasis
24 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
15 maart
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
07 feb.
OM pakt exploitanten van 'illegale gokzuilen’ aan
07 feb.
Een zesje voor Pauline Krikke als burgemeester Arnhem
31 jan.
Tobben met Koopgarant
01 jan.
2017
23 dec.
Magazine Dichtbij
20 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
14 dec.
Magazine INN'twente
13 dec.
Treinongeval Dalfsen door inschattingsfout hoveniers
01 dec.
Vonnis Herman du B. 'gele kaart' voor de staat
28 nov.
Barmhartige vliegeniers van Teuge
10 sept.
Du B. opnieuw voor de rechter, nu voor drugszaak
03 sept.
Oorlogsveteranen in actie voor 'iconisch' hotel
02 sept.
Justitie onderzoekt lekkages AkzoNobel
02 sept.
Dode bomen door lekkages AkzoNobel
10 aug.
Een nieuwe baan? Meestal niet
10 aug.
Oudere ex-V & D’ers moeizaam aan de slag
08 juli
'De zusters zijn kwaad'
07 juli
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
27 juni
Meer geld nodig voor kanjermonumenten
14 juni
Laatste strohalm voor vluchtelingen met psychische problemen
13 juni
Onlinemagazine WGV Zorg en Welzijn
24 mei
Thuishulpen Vérian gaan het zelf doen
04 mei
Celstraf en tbs voor doden nicht Mariska
28 april
Burgemeester blikt terug op Heumensoord
28 april
Laatste vluchtelingen verlaten Heumensoord
29 maart
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
23 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
18 maart
Een muur vol vacatures voor ex-V & D'ers
16 maart
'Verschrikkelijk zoals de Eusebius erbij staat'
15 maart
Het komt nooit meer goed na monstertruckongeluk
26 feb.
Mag trage hoogwerker het spoor over?
24 feb.
Thuishulpen Bronckhorst 'gered'
18 feb.
Ineens een zwart gat in de binnenstad
10 feb.
Nooit meer een Heumensoord
21 jan.
Virus is zo verspreid in asielopvang
11 jan.
Verhuizing ziekenhuis 'militaire operatie'
01 jan.
2016
17 dec.
Opvang van niks in 'beautiful country'
17 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
16 dec.
Actievoeren als tweede natuur
15 dec.
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
29 nov.
'Medewerkers en cliënten TSN zijn de klos'
25 nov.
Gatenkaas na 80 jaar zoutwinning in Hengelo
24 nov.
Hier stopt de trein straks niet meer
30 okt.
Protest tegen azc Enschede ‘duur feestje van de democratie’
28 okt.
Rechtbank: gemeente zat fout met vergunning voor stunt monstertruck
15 okt.
Statenleden: stop injectie afvalwater in Twentse bodem
14 okt.
Officier: 'Er was nul komma nada ruimte voor monstertruck'
14 okt.
Opvang Heumensoord is 'no good'
09 okt.
Ex-burgemeester Ommen heeft spijt van diefstal
05 okt.
Niemand zag hoe diep Jim zat
03 okt.
Slapen met een zwarte lap als deur
30 sept.
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
22 sept.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
17 sept.
Haaksbergen zat fout, maar wie gaat betalen?
11 sept.
Kroepoek en rozijnen in gastvrij Apeldoorn
05 sept.
Uit liefde in actie voor vluchtelingen
29 aug.
Twente verzet zich tegen mogelijke sluiting rechtbank Almelo
27 aug.
Dankzij tunnel sneller over 'karrespoor' naar Zwolle
21 aug.
Werkstraf voor moeder die keel lerares dichtkneep
13 aug.
Wie wordt nieuwe partijvoorzitter D66? Demmers of Beerten?
06 juli
Koopzondag splijtzwam in christelijke gemeenten
29 juni
Zaak ex-neuroloog naar Hoge Raad
25 juni
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
19 juni
Opluchting bij ex-neuroloog na vrijspraak
18 juni
Ex-neuroloog hoeft cel niet in
06 juni
'Ik had eerder meer door het stof moeten gaan'
29 mei
Oliewinning Drenthe ligt al weken stil
28 mei
Burgmeester Haaksbergen weg na monstertruckongeluk
21 mei
Opnieuw zes jaar cel geëist tegen ex-neuroloog
02 mei
Brein ex-neuroloog is 'gatenkaas'
24 april
Giethoorn, het dorp dat elke Chinees gezien moet hebben
23 april
Oliewinning gestopt na lekkage pijp
30 maart
Wethouders Zutphen willen volledig salaris
24 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
19 maart
Alsof conducteur boksbal is
07 maart
Nog minstens een maand bezig met de griep
02 feb.
Vier miljoen liter ongenoegen verdwijnen dagelijks in Twentse bodem
15 jan.
Gingen Arnhemmers op jihad of vakantie?
01 jan.
2015
31 dec.
Haaksbergen herstelt van truckdrama
19 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
18 dec.
Opzet of toch niet? Hoger beroep ex-neuroloog Jansen begint
10 dec.
Opnieuw klap voor regionale journalistiek
03 nov.
'Ze hebben ons maar laten aanmodderen'
27 okt.
Johan V. leefde als God in Frankrijk
04 okt.
Woon!
19 sept.
Ook nu nog werkt Defensie met chroom-6
12 sept.
Toch niet pensioen opeten in Enschede
10 sept.
Eerst pensioen opeten, dan pas bijstand
09 sept.
'Niet mobiel bereikbaar zijn, is niet van deze tijd'
03 sept.
'Medewerkers Defensie willens en wetens blootgesteld aan chroom-6'
03 sept.
Ook oud-medwerkers andere Defensieonderdelen ziek
21 aug.
Ouders zien Steve Jobs School niet zitten
13 aug.
Verontruste yezidi's krijgen geen gehoor meer in Noord-Irak
07 aug.
Oud-medewerkers mogelijk ziek door werk in NAVO-depots
30 juni
'Hier wás nooit mond-en-klauwzeer'
24 juni
Minder winkels, wen er maar aan
15 juni
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
22 mei
Eén stomme opmerking kost wethouder baan
18 april
Oud-inspecteurs voelen zich onterecht gedaagd
17 april
'Ik red me wel'