toonentekst
14 juni 2016

Laatste strohalm voor vluchtelingen met psychische problemen

Ongeveer kwart van de vluchtelingen in Nederland heeft psychische problemen. Phoenix, de enige psychiatrische kliniek voor vluchtelingen in Nederland, is er voor de ernstige gevallen.

Wolfheze. In een Amsterdamse politiecel hoorde hij voor het eerst stemmen in zijn hoofd. De politie had hem, vluchteling uit Tsjaad, slapend gevonden in het Oosterpark en opgepakt. Het is dan 2007. De stemmen komen daarna steeds vaker terug. Hij begint zichzelf te verwonden, wil voor de tram springen, springt op auto’s en maakt dingen stuk. Maar het zal nog jaren duren voordat hij professionele hulp krijgt.

Nu verblijft de 33-jarige man bij Phoenix in Wolfheze, de enige kliniek in Nederland specifiek voor vluchtelingen met ernstige psychische problemen. Hun laatste strohalm. ,,In laatste instantie zijn wij er nog. Hierna zijn er geen andere opties meer’’, zegt psychotherapeut en hoofdbehandelaar Hanneke Bot.

Van de groep vluchtelingen die naar Nederland komt, heeft naar schatting dertien tot 25 procent een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of een depressie, schreef de Gezondheidsraad in februari. Ter vergelijking: van de Nederlanders heeft 2,6 procent last van een PTSS en zes procent van een depressie.

De raad verzocht het ministerie van Volksgezondheid prioriteit te geven aan de geestelijke gezondheidszorg voor vluchtelingen, gezien de grote asielinstroom van de laatste tijd. Volgens de raad is er ,,een grote klus’’ te klaren. Goede gezondheid is een voorwaarde om te kunnen participeren en integreren, zoals het kabinet dat graag wil, stelt een woordvoerder.

Bij Phoenix merken ze voorlopig niet veel van de vluchtelingenhausse. Bot: ,,Van de grote stroom vluchtelingen die Nederland nu te verwerken heeft, zal pas over een jaar of vier duidelijk zijn wie er zulke ernstige psychische problemen hebben dat een opname nodig is. Nu zijn ze druk bezig iets op te bouwen. Pas als ze een beetje gesetteld zijn, komen de psychische moeilijkheden. En dan komen ze eerst bij de ambulante hulpverlening. De meeste klachten kunnen daar worden behandeld.’’

Tegen die tijd hoopt Bot dat de ambulante zorg (zorg zonder opname in een instelling) zo goed op orde is, dat de kliniek het met de huidige 32 bedden aankan. ,,Eigenlijk is de behandeling van vluchtelingen niet heel anders dan die van alle andere Nederlanders. Behalve dan dat er meestal sprake is van een taalbarrière. Je moet meer moeite doen en tijd nemen om te begrijpen wat er aan de hand is. Daar kan een tolk voor nodig zijn. Het is ook belangrijk dat je je probeert voor te stellen wat het betekent; vluchten naar een ander land. Daar moet je aandacht voor hebben. Je moet als hulpverlener net een stapje harder lopen.’’

Phoenix is 35 jaar geleden opgericht voor Vietnamese vluchtelingen. Nu verblijven er asielzoekers uit Oost-Europa, Afrika en Azië. Ze zijn verwezen door instellingen uit het hele land, soms voor een diagnose en een behandeling, soms voor diagnose en/of behandel- en bejegeningsadvies. Deze patiënten kunnen daarna door hun eigen behandelaar verder worden geholpen.

Bot die 21 jaar bij Phoenix werkt, ziet een verschil tussen toen en nu: ,,Vietnamezen waren nog heel welkom, bij mensen uit de Balkan was dat ook nog wel zo, maar inmiddels is de stemming anti - zie het verzet tegen azc’s, de varkenskoppen. Dat speelt ook een rol bij hoe veilig vluchtelingen zich hier voelen. Als je vijandig wordt bejegend, is het lastiger om je te binden aan je nieuwe land.’’

De man uit Tsjaad verblijft sinds 2014 in Phoenix, met tussenpozen. ,,Het is hier beter dan in een azc’’, vindt hij. Hij wil niet met zijn naam in de krant. Zijn familie mag niet weten dat hij is opgenomen. Minimaal een keer per week praat hij anderhalf uur met zijn behandelaar. De rest van de tijd luistert hij naar muziek, computert hij en doet hij aan sport. Hij is ook ,,bijrijder’’ op een bus die pakketjes wegbrengt naar de verschillende locaties van Pro Persona, de instelling waar de kliniek onder valt, en op een ‘witkar’ die personen en goederen over het instellingsterrein vervoert.

Als hij niet blowt, blijven de stemmen weg. Maar het is moeilijk, van de wiet afblijven. Zodra hij buiten de kliniek woont, gaat het mis, heeft hij ervaren. Hij kent zijn zwakte. Maar als hij niet blowt, kan hij niet zo goed slapen: ,,Mijn ziel is moe, mijn lichaam is moe, mijn hersens zijn moe.’’

De man heeft last van ,,religieuze wanen’’, zo heeft een behandelaar hem verteld. ,,Want ik heb ontdekt dat de liefde voor God de enige pure liefde is, niet die voor een man, een vrouw of een kind.’’ Hij spreekt behoorlijk Nederlands. Geleerd door goed op te letten.
Sinds 2006 verblijft hij in Nederland, zonder verblijfsvergunning. Zijn uitzetting is opgeschort omdat hij in een kliniek zit. Waarschijnlijk kan hij ook na zijn eventuele ontslag niet worden uitgezet omdat hij ‘geen papieren’ heeft. De man vloog - na een jarenlang verblijf in Frankrijk met zijn moeder - vanuit Italië naar Schiphol met een geleend paspoort. Gelokt door ,,melk en kaas van goede kwaliteit’’, zoals hij zegt. ,,Als peuter hoorde ik over Nederland, over koeien, lekkere melk en kaas, en dat is waar je dan van houdt: melk en kaas.’’ In Nederland zwierf hij van hot naar her. Hij verbleef in een bijna ontelbaar aantal azc’s.

Hoe lang zijn behandeling duurt, is onduidelijk. Een verblijf in de kliniek is altijd tijdelijk, benadrukt Bot. ,,Over het algemeen sta ik versteld van de veerkracht; vluchtelingen die hun halve familie zijn kwijtgeraakt, in hun eentje zijn aangekomen en dan toch nog blijheid uitstralen. Maar er zijn ook mensen die ernstige chronische psychiatrische problemen hebben en niet meer opknappen. Als ze stabiel zijn, zoeken we voor hen een vorm van beschermd wonen.’’

Bot onderstreept het belang van het voorkomen van psychische problemen. ,,Er moet dagbesteding zijn voor asielzoekers. Als ze ergens zitten de verpieteren, is dat een voedingsbodem voor psychische problemen. De lange asielprocedures zijn ziekmakend. Voorlichting is ook nodig - azc’s zijn daar heel geschikt voor. Het is belangrijk dat psychische kwalen op tijd worden herkend, zodat ze ambulant kunnen worden behandeld.’’



 

Downloads
Download hier artikel NRC Handelsblad
08 sept.
Ex-Booking.com-ondernemer werkt aan ontwikkelcampus batterijopslag
05 sept.
Niemand had ooit iets gemerkt van wietplantages
07 aug.
Oud-personeel NAVO-depots kampt met afbrokkelende tanden
07 aug.
Afbrokkelende tanden, hoe kan dat nou?
03 aug.
Ouders komen spreekkamer niet in
02 aug.
Profrondemagazine Almelo
30 juli
Joodse gemeente moet weg uit Deventer synagoge
21 juli
VDL wil Siemens Hengelo overnemen
12 juli
Onbegrip over keuze voor vergoeding SMA-medicijn tot 9,5 jaar
10 juli
Aramese genocide lag te gevoelig, kreeg ze te horen
15 juni
Onlinemagazine Dichtbij
05 juni
Ex-defensiepersoneel voelt zich 'afgescheept met flutbedrag'
04 juni
Zieke ex-werknemer defensie: 'Die verf stonk als de hel'
02 juni
RIVM: Personeel defensie niet goed beschermd tegen chroom-6
01 juni
Duizendknoop nog lang niet uitgeroeid
08 mei
Veluwe pakt verloederde vakantieparken aan
19 april
Foodhal is einde synagoge Deventer
23 maart
Denk is 'ultieme integratie'
22 maart
Je zal er maar bovenop wonen
22 maart
Eén zetel voor Denk Enschede
20 maart
Onlinemagazine Dichtbij
08 feb.
Hoe poppodium Atak failliet kon gaan
02 feb.
Eigen mening, dan ook eigen partij
19 jan.
Was doorstart modeketen Tuunte vooropgezet?
18 jan.
Airport Twente laatste rustplaats voor vliegtuigen
03 jan.
Proef met ‘lossere’ bijstand begonnen
01 jan.
2018
19 dec.
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
19 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
09 dec.
Magazine INN'twente
06 dec.
Jaren celstraf geëist voor fraude ex-directeuren Rendo
16 nov.
'Wethouder moet beseffen dat hij beïnvloedbaar is'
14 nov.
'Circus' Pegida bedankt burgemeester
08 nov.
Asbest opruimen is 'knetterhard' werken
02 nov.
Raad Ede zet vraagtekens bij ambitieus plan kunsthal
31 okt.
Wethouder Arnhem overleeft motie van wantrouwen
19 okt.
Tieners die foto Onur deelden, komen niet voor rechter
17 okt.
Wederopstanding Polaroid
13 sept.
B. wist op het nippertje te ontkomen
12 sept.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
01 sept.
Wat staat Marcouch te doen in Arnhem?
01 aug.
Waarschuwing voor criminele infiltratie gemeenteraden
27 juli
Lekkages bij zoutfabriek AkzoNobel, alweer
20 juli
Magazine Profronde Almelo
04 juli
Vliegveld Teuge in voortbestaan bedreigd
29 juni
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
21 juni
Magazine INN'twente
15 mei
Eerst dronken dan toch weer burgemeester
22 april
Politie brak inval Vak-P voortijdig af
11 april
Vak-P: wel baas in eigen huis
06 april
Na tascontrole mag je stemmen
31 maart
Tweede leven voor luchtmachtbasis
24 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
15 maart
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
07 feb.
OM pakt exploitanten van 'illegale gokzuilen’ aan
07 feb.
Een zesje voor Pauline Krikke als burgemeester Arnhem
31 jan.
Tobben met Koopgarant
01 jan.
2017
23 dec.
Magazine Dichtbij
20 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
14 dec.
Magazine INN'twente
13 dec.
Treinongeval Dalfsen door inschattingsfout hoveniers
01 dec.
Vonnis Herman du B. 'gele kaart' voor de staat
28 nov.
Barmhartige vliegeniers van Teuge
10 sept.
Du B. opnieuw voor de rechter, nu voor drugszaak
03 sept.
Oorlogsveteranen in actie voor 'iconisch' hotel
02 sept.
Justitie onderzoekt lekkages AkzoNobel
02 sept.
Dode bomen door lekkages AkzoNobel
10 aug.
Een nieuwe baan? Meestal niet
10 aug.
Oudere ex-V & D’ers moeizaam aan de slag
08 juli
'De zusters zijn kwaad'
07 juli
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
27 juni
Meer geld nodig voor kanjermonumenten
14 juni
Laatste strohalm voor vluchtelingen met psychische problemen
13 juni
Onlinemagazine WGV Zorg en Welzijn
24 mei
Thuishulpen Vérian gaan het zelf doen
04 mei
Celstraf en tbs voor doden nicht Mariska
28 april
Burgemeester blikt terug op Heumensoord
28 april
Laatste vluchtelingen verlaten Heumensoord
29 maart
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
23 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
18 maart
Een muur vol vacatures voor ex-V & D'ers
16 maart
'Verschrikkelijk zoals de Eusebius erbij staat'
15 maart
Het komt nooit meer goed na monstertruckongeluk
26 feb.
Mag trage hoogwerker het spoor over?
24 feb.
Thuishulpen Bronckhorst 'gered'
18 feb.
Ineens een zwart gat in de binnenstad
10 feb.
Nooit meer een Heumensoord
21 jan.
Virus is zo verspreid in asielopvang
11 jan.
Verhuizing ziekenhuis 'militaire operatie'
01 jan.
2016
17 dec.
Opvang van niks in 'beautiful country'
17 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
16 dec.
Actievoeren als tweede natuur
15 dec.
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
29 nov.
'Medewerkers en cliënten TSN zijn de klos'
25 nov.
Gatenkaas na 80 jaar zoutwinning in Hengelo
24 nov.
Hier stopt de trein straks niet meer
30 okt.
Protest tegen azc Enschede ‘duur feestje van de democratie’
28 okt.
Rechtbank: gemeente zat fout met vergunning voor stunt monstertruck
15 okt.
Statenleden: stop injectie afvalwater in Twentse bodem
14 okt.
Officier: 'Er was nul komma nada ruimte voor monstertruck'
14 okt.
Opvang Heumensoord is 'no good'
09 okt.
Ex-burgemeester Ommen heeft spijt van diefstal
05 okt.
Niemand zag hoe diep Jim zat
03 okt.
Slapen met een zwarte lap als deur
30 sept.
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
22 sept.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
17 sept.
Haaksbergen zat fout, maar wie gaat betalen?
11 sept.
Kroepoek en rozijnen in gastvrij Apeldoorn
05 sept.
Uit liefde in actie voor vluchtelingen
29 aug.
Twente verzet zich tegen mogelijke sluiting rechtbank Almelo
27 aug.
Dankzij tunnel sneller over 'karrespoor' naar Zwolle
21 aug.
Werkstraf voor moeder die keel lerares dichtkneep
13 aug.
Wie wordt nieuwe partijvoorzitter D66? Demmers of Beerten?
06 juli
Koopzondag splijtzwam in christelijke gemeenten
29 juni
Zaak ex-neuroloog naar Hoge Raad
25 juni
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
19 juni
Opluchting bij ex-neuroloog na vrijspraak
18 juni
Ex-neuroloog hoeft cel niet in
06 juni
'Ik had eerder meer door het stof moeten gaan'
29 mei
Oliewinning Drenthe ligt al weken stil
28 mei
Burgmeester Haaksbergen weg na monstertruckongeluk
21 mei
Opnieuw zes jaar cel geëist tegen ex-neuroloog
02 mei
Brein ex-neuroloog is 'gatenkaas'
24 april
Giethoorn, het dorp dat elke Chinees gezien moet hebben
23 april
Oliewinning gestopt na lekkage pijp
30 maart
Wethouders Zutphen willen volledig salaris
24 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
19 maart
Alsof conducteur boksbal is
07 maart
Nog minstens een maand bezig met de griep
02 feb.
Vier miljoen liter ongenoegen verdwijnen dagelijks in Twentse bodem
15 jan.
Gingen Arnhemmers op jihad of vakantie?
01 jan.
2015
31 dec.
Haaksbergen herstelt van truckdrama
19 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
18 dec.
Opzet of toch niet? Hoger beroep ex-neuroloog Jansen begint
10 dec.
Opnieuw klap voor regionale journalistiek
03 nov.
'Ze hebben ons maar laten aanmodderen'
27 okt.
Johan V. leefde als God in Frankrijk
04 okt.
Woon!
19 sept.
Ook nu nog werkt Defensie met chroom-6
12 sept.
Toch niet pensioen opeten in Enschede
10 sept.
Eerst pensioen opeten, dan pas bijstand
09 sept.
'Niet mobiel bereikbaar zijn, is niet van deze tijd'
03 sept.
'Medewerkers Defensie willens en wetens blootgesteld aan chroom-6'
03 sept.
Ook oud-medwerkers andere Defensieonderdelen ziek
21 aug.
Ouders zien Steve Jobs School niet zitten
13 aug.
Verontruste yezidi's krijgen geen gehoor meer in Noord-Irak
07 aug.
Oud-medewerkers mogelijk ziek door werk in NAVO-depots
30 juni
'Hier wás nooit mond-en-klauwzeer'
24 juni
Minder winkels, wen er maar aan
15 juni
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
22 mei
Eén stomme opmerking kost wethouder baan
18 april
Oud-inspecteurs voelen zich onterecht gedaagd
17 april
'Ik red me wel'