toonentekst
16 maart 2016

'Verschrikkelijk zoals de Eusebius erbij staat'

'Verschrikkelijk zoals de Eusebius erbij staat'
  Foto Merlin Daleman

De restauratie van de Eusebius in Arnhem dreigt halverwege stil te komen liggen omdat ,,rijk en provincie op elkaar zitten te wachten.’’Arnhem. Het is tobben met rijksmonument de Eusebius, de eeuwenoude kerk en beeldbepalend baken in Arnhem. Als er niet snel geld komt van provincie of rijk, dan moet de restauratie, begonnen in 2009 en nog niet eens halverwege, worden stilgelegd. Op vrijdag 8 april is het geld helemaal op. ,,Frustrerend’’, zegt bestuurslid Petra van Stijn van de Stichting Eusebius Arnhem. ,,Vreselijk’’, vindt bouwmeester Peter Koelewijn die de restauratie begeleidt.

Het stichtingsbestuur verstuurde recent een noodkreet aan Gedeputeerde en Provinciale Staten van Gelderland. ,,De toekomst van de Eusebius ligt in hun handen’’, zegt Van Stijn. De leden ervaren tot nu toe weinig belangstelling van Provinciale en Gedeputeerde Staten. ,,Wij voelen ons aan ons lot overgelaten’’, schrijft het bestuur in zijn brandbrief.

Rijksoverheid en provincie Gelderland hebben de afgelopen jaren gezamenlijk 10,1 miljoen euro uitgegeven aan de restauratie. Nu is er nog 24 miljoen euro nodig voor herstel van het schip en de toren, waarvan volgens de stichting 19,6 miljoen euro door rijk en/of provincie zou moeten worden betaald. Voor de overige 4,4 miljoen euro zijn toezeggingen gedaan door sponsors en de gemeente Arnhem.

Was dit geldgebrek niet te voorzien geweest? Waarom nu pas een noodkreet? Van Stijn: ,,Toen we begonnen met de restauratie was de rijksoverheid nog verantwoordelijk voor de rijksmonumenten, sinds 2012 ligt die verantwoordelijkheid bij de provincie, maar die heeft per jaar bijna 1,7 miljoen euro beschikbaar voor 8000 rijksmonumenten in Gelderland. Daar heeft de Eusebius dus weinig aan.’’

Koelewijn: ,,Wij zeggen al vanaf 2012 dat we geld nodig hebben, maar vanaf de decentralisatie is het onduidelijk hoe het moet met ‘rijksmonumenten van de buitencategorie’ zoals de Eusebius. Daar zouden nadere afspraken over worden gemaakt, maar die zijn er nooit gekomen. Rijk en provincie zitten op elkaar te wachten. Wij zeulen en trekken al jaren, maar de overheid doet niks.’’

In 2007 viel een groot brokstuk van de met tufsteen beklede kerktoren af. Niemand raakte gewond. ,,Een mirakel’’, zegt Koelewijn. Nadere inspectie leerde dat er veel meer tufstenen platen los zaten. Ook de beelden op de toren, gemaakt van de zachte, poreuze steensoort, vertoonden barsten. Levensgevaarlijk. De omgeving van de Eusebius werd afgezet met hekken. Sinds 2009 gaat de toren van het iconische gebouw schuil achter steigerpalen en -doek.

De top van de toren, de ‘lantaarn’ genoemd, is inmiddels klaar en weer zichtbaar. Op deze hoogte, zestig meter boven de grond, zijn de aangetaste natuurstenen platen vervangen en de beelden hersteld. Op vijftig meter hoogte wordt deze donderdag nog gewerkt. Hier bikt een man met een pneumatische hamer de voet van een pinakel weg, een kruiwagen met brokstukken ernaast. 

Om te voorkomen dat zich na verloop van tijd ,,dezelfde ellende’’ voordoet, wordt een kwalitatief betere tufsteen aangebracht in kleinere, verankerde blokken. Op plekken waar de toren bloot staat aan veel regen, wordt een variant op tufsteen (Peperino Duro) gebruikt. De beelden worden nagemaakt uit  Muschelkalkstein.

Als er niet snel geld komt, wordt de Eusebius ,,een bouwval in de voortuin van het provinciehuis’’, voorziet het stichtingsbestuur. Het provinciehuis en de Eusebius zijn een parkeerterrein van elkaar verwijderd. ,,Wat wij precies kunnen betekenen, moeten we nog bekijken. We hebben niet zomaar een oplossing’’, reageert de woordvoerder van gedeputeerde Josan Meijers (Cultuur en erfgoed, PvdA). ,,Met 1,67 miljoen euro per jaar voor – schrik niet – 8000 monumenten is het lastig. Er is deze coalitieperiode twintig miljoen vrij te besteden aan cultuur in brede zin, maar we moeten dat geld eerlijk verdelen. De provincie is groter dan Arnhem.
’’
Provincies, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn in gesprek over hoe het nu moet met dit soort ‘iconische monumenten van de buitencategorie’. De provinciewoordvoerder: ,,We moeten kijken of er een speciale regeling voor kan worden getroffen.’’ De Eusebius is niet het enige probleemgeval, volgens de rijksdienst. Provincies werken aan een inventarisatie van knelpunten bij hun grote restauratieprojecten.

De Gelderse CDA-statenfractie heeft vragen gesteld aan de gedeputeerde - de leden willen graag ‘een totaalbeeld’ van alle erfgoed dat subsidie nodig heeft voor restauratie. Leden van D66 hebben hun statenfractie in een motie opgedragen zich maximaal in te spannen om de restauratie te laten doorgaan. De Tweede Kamerfractie van de PvdA stelde begin deze week schriftelijke vragen aan minister Jet Bussemaker van OCW.

Arnhemmers hopen ondertussen op voortzetting van het werk aan ‘hun’ toren. Folkert Rotshuizen (90 jaar) riep in lokale media zijn stadsgenoten op om het provinciebestuur te bestoken met e-mails. Rotshuizen: ,,Verschrikkelijk zoals de Eusebius erbij staat, met al dat steigerwerk er omheen. Geen gezicht. Laat de provincie die 20 miljoen op tafel leggen, zodat de restauratie kan worden afgemaakt.’’

Koelewijn en Van Stijn zouden het ,,heel vervelend’’ vinden als het werk moet worden stilgelegd. De bouwmeester: ,,Er zit nu een goed team op; we doen veel voor weinig geld. Als we moeten stoppen, is het afwachten of de ervaren mensen die we nu hebben, terugkomen. We werken met het enige bedrijf in Nederland dat zulke grote natuursteenprojecten aankan. Dat dreigt met het staken van dit project ten onder te gaan. Als de mensen ander werk vinden, waar halen we dan straks weer ambachtslieden vandaan?’’, vraagt hij zich af. ,,Uit het buitenland?’’ Ook leerlingen natuursteenbewerking van ROC Midden Nederland kunnen zo meteen niet meer in Arnhem terecht.

Hoe langer een oplossing uitblijft, hoe groter het probleem, volgens de bouwmeester. ,,Geef ons alvast twee miljoen. Dan kunnen we dit jaar door.’’

De Eusebius, vijfhonderd jaar oud, wordt gebruikt voor evenementen, congressen en exposities en één keer per maand doet het rijksmonument dienst als kerkgebouw voor de Protestantse Gemeente Arnhem. Het gebouw ademt historie, vindt bestuurslid Petra van Stijn, met onder meer het praalgraf van de hertog Karel van Gelre en muurschilderingen waarvan de gezichten zijn verwijderd tijdens de beeldenstorm.

Downloads
Download hier artikel nrc.next
08 sept.
Ex-Booking.com-ondernemer werkt aan ontwikkelcampus batterijopslag
05 sept.
Niemand had ooit iets gemerkt van wietplantages
07 aug.
Oud-personeel NAVO-depots kampt met afbrokkelende tanden
07 aug.
Afbrokkelende tanden, hoe kan dat nou?
03 aug.
Ouders komen spreekkamer niet in
02 aug.
Profrondemagazine Almelo
30 juli
Joodse gemeente moet weg uit Deventer synagoge
21 juli
VDL wil Siemens Hengelo overnemen
12 juli
Onbegrip over keuze voor vergoeding SMA-medicijn tot 9,5 jaar
10 juli
Aramese genocide lag te gevoelig, kreeg ze te horen
15 juni
Onlinemagazine Dichtbij
05 juni
Ex-defensiepersoneel voelt zich 'afgescheept met flutbedrag'
04 juni
Zieke ex-werknemer defensie: 'Die verf stonk als de hel'
02 juni
RIVM: Personeel defensie niet goed beschermd tegen chroom-6
01 juni
Duizendknoop nog lang niet uitgeroeid
08 mei
Veluwe pakt verloederde vakantieparken aan
19 april
Foodhal is einde synagoge Deventer
23 maart
Denk is 'ultieme integratie'
22 maart
Je zal er maar bovenop wonen
22 maart
Eén zetel voor Denk Enschede
20 maart
Onlinemagazine Dichtbij
08 feb.
Hoe poppodium Atak failliet kon gaan
02 feb.
Eigen mening, dan ook eigen partij
19 jan.
Was doorstart modeketen Tuunte vooropgezet?
18 jan.
Airport Twente laatste rustplaats voor vliegtuigen
03 jan.
Proef met ‘lossere’ bijstand begonnen
01 jan.
2018
19 dec.
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
19 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
09 dec.
Magazine INN'twente
06 dec.
Jaren celstraf geëist voor fraude ex-directeuren Rendo
16 nov.
'Wethouder moet beseffen dat hij beïnvloedbaar is'
14 nov.
'Circus' Pegida bedankt burgemeester
08 nov.
Asbest opruimen is 'knetterhard' werken
02 nov.
Raad Ede zet vraagtekens bij ambitieus plan kunsthal
31 okt.
Wethouder Arnhem overleeft motie van wantrouwen
19 okt.
Tieners die foto Onur deelden, komen niet voor rechter
17 okt.
Wederopstanding Polaroid
13 sept.
B. wist op het nippertje te ontkomen
12 sept.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
01 sept.
Wat staat Marcouch te doen in Arnhem?
01 aug.
Waarschuwing voor criminele infiltratie gemeenteraden
27 juli
Lekkages bij zoutfabriek AkzoNobel, alweer
20 juli
Magazine Profronde Almelo
04 juli
Vliegveld Teuge in voortbestaan bedreigd
29 juni
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
21 juni
Magazine INN'twente
15 mei
Eerst dronken dan toch weer burgemeester
22 april
Politie brak inval Vak-P voortijdig af
11 april
Vak-P: wel baas in eigen huis
06 april
Na tascontrole mag je stemmen
31 maart
Tweede leven voor luchtmachtbasis
24 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
15 maart
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
07 feb.
OM pakt exploitanten van 'illegale gokzuilen’ aan
07 feb.
Een zesje voor Pauline Krikke als burgemeester Arnhem
31 jan.
Tobben met Koopgarant
01 jan.
2017
23 dec.
Magazine Dichtbij
20 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
14 dec.
Magazine INN'twente
13 dec.
Treinongeval Dalfsen door inschattingsfout hoveniers
01 dec.
Vonnis Herman du B. 'gele kaart' voor de staat
28 nov.
Barmhartige vliegeniers van Teuge
10 sept.
Du B. opnieuw voor de rechter, nu voor drugszaak
03 sept.
Oorlogsveteranen in actie voor 'iconisch' hotel
02 sept.
Justitie onderzoekt lekkages AkzoNobel
02 sept.
Dode bomen door lekkages AkzoNobel
10 aug.
Een nieuwe baan? Meestal niet
10 aug.
Oudere ex-V & D’ers moeizaam aan de slag
08 juli
'De zusters zijn kwaad'
07 juli
Dichtbij, magazine De Twentse Zorgcentra
27 juni
Meer geld nodig voor kanjermonumenten
14 juni
Laatste strohalm voor vluchtelingen met psychische problemen
13 juni
Onlinemagazine WGV Zorg en Welzijn
24 mei
Thuishulpen Vérian gaan het zelf doen
04 mei
Celstraf en tbs voor doden nicht Mariska
28 april
Burgemeester blikt terug op Heumensoord
28 april
Laatste vluchtelingen verlaten Heumensoord
29 maart
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
23 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
18 maart
Een muur vol vacatures voor ex-V & D'ers
16 maart
'Verschrikkelijk zoals de Eusebius erbij staat'
15 maart
Het komt nooit meer goed na monstertruckongeluk
26 feb.
Mag trage hoogwerker het spoor over?
24 feb.
Thuishulpen Bronckhorst 'gered'
18 feb.
Ineens een zwart gat in de binnenstad
10 feb.
Nooit meer een Heumensoord
21 jan.
Virus is zo verspreid in asielopvang
11 jan.
Verhuizing ziekenhuis 'militaire operatie'
01 jan.
2016
17 dec.
Opvang van niks in 'beautiful country'
17 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
16 dec.
Actievoeren als tweede natuur
15 dec.
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
29 nov.
'Medewerkers en cliënten TSN zijn de klos'
25 nov.
Gatenkaas na 80 jaar zoutwinning in Hengelo
24 nov.
Hier stopt de trein straks niet meer
30 okt.
Protest tegen azc Enschede ‘duur feestje van de democratie’
28 okt.
Rechtbank: gemeente zat fout met vergunning voor stunt monstertruck
15 okt.
Statenleden: stop injectie afvalwater in Twentse bodem
14 okt.
Officier: 'Er was nul komma nada ruimte voor monstertruck'
14 okt.
Opvang Heumensoord is 'no good'
09 okt.
Ex-burgemeester Ommen heeft spijt van diefstal
05 okt.
Niemand zag hoe diep Jim zat
03 okt.
Slapen met een zwarte lap als deur
30 sept.
Onlinemagazine De Twentse Zorgcentra
22 sept.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
17 sept.
Haaksbergen zat fout, maar wie gaat betalen?
11 sept.
Kroepoek en rozijnen in gastvrij Apeldoorn
05 sept.
Uit liefde in actie voor vluchtelingen
29 aug.
Twente verzet zich tegen mogelijke sluiting rechtbank Almelo
27 aug.
Dankzij tunnel sneller over 'karrespoor' naar Zwolle
21 aug.
Werkstraf voor moeder die keel lerares dichtkneep
13 aug.
Wie wordt nieuwe partijvoorzitter D66? Demmers of Beerten?
06 juli
Koopzondag splijtzwam in christelijke gemeenten
29 juni
Zaak ex-neuroloog naar Hoge Raad
25 juni
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
19 juni
Opluchting bij ex-neuroloog na vrijspraak
18 juni
Ex-neuroloog hoeft cel niet in
06 juni
'Ik had eerder meer door het stof moeten gaan'
29 mei
Oliewinning Drenthe ligt al weken stil
28 mei
Burgmeester Haaksbergen weg na monstertruckongeluk
21 mei
Opnieuw zes jaar cel geëist tegen ex-neuroloog
02 mei
Brein ex-neuroloog is 'gatenkaas'
24 april
Giethoorn, het dorp dat elke Chinees gezien moet hebben
23 april
Oliewinning gestopt na lekkage pijp
30 maart
Wethouders Zutphen willen volledig salaris
24 maart
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
19 maart
Alsof conducteur boksbal is
07 maart
Nog minstens een maand bezig met de griep
02 feb.
Vier miljoen liter ongenoegen verdwijnen dagelijks in Twentse bodem
15 jan.
Gingen Arnhemmers op jihad of vakantie?
01 jan.
2015
31 dec.
Haaksbergen herstelt van truckdrama
19 dec.
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
18 dec.
Opzet of toch niet? Hoger beroep ex-neuroloog Jansen begint
10 dec.
Opnieuw klap voor regionale journalistiek
03 nov.
'Ze hebben ons maar laten aanmodderen'
27 okt.
Johan V. leefde als God in Frankrijk
04 okt.
Woon!
19 sept.
Ook nu nog werkt Defensie met chroom-6
12 sept.
Toch niet pensioen opeten in Enschede
10 sept.
Eerst pensioen opeten, dan pas bijstand
09 sept.
'Niet mobiel bereikbaar zijn, is niet van deze tijd'
03 sept.
'Medewerkers Defensie willens en wetens blootgesteld aan chroom-6'
03 sept.
Ook oud-medwerkers andere Defensieonderdelen ziek
21 aug.
Ouders zien Steve Jobs School niet zitten
13 aug.
Verontruste yezidi's krijgen geen gehoor meer in Noord-Irak
07 aug.
Oud-medewerkers mogelijk ziek door werk in NAVO-depots
30 juni
'Hier wás nooit mond-en-klauwzeer'
24 juni
Minder winkels, wen er maar aan
15 juni
Bestuurdersmagazine WGV Zorg en Welzijn
22 mei
Eén stomme opmerking kost wethouder baan
18 april
Oud-inspecteurs voelen zich onterecht gedaagd
17 april
'Ik red me wel'